utorok 12. marca 2013

...Popular

 

Ahojte! Keď tu Angelinka-smile3 rozprávala o džínsoch, aj ja budem :D!
DžínsyDžínsy (džínsy, jeans (y) alebo (rifle) sú nohavice šité zo silnej bavlnenej látky (džínsovina, denim). Pôvodne sa jednalo o pracovné nohavice, ale od 50. rokov 20. storočia sa stali obľúbené najprv medzi mládežou a postupne u všetkých generácií po celom svete.
HistóriaNa nápad vyrábať zo stanovej látky "jeans" nohavice prišiel bavorský Nemec Levi Strauss, ktorý sa prisťahoval do Ameriky. V období zlatej horúčky boli zlatokopovia nadšení z týchto praktických nohavíc, šitých pôvodne z janovskej (podľa francúzskej podoby talianskeho mesta Janov - Genesi, [1] angl. Výslovnosť [džíns]) celtoviny. Boli patentované v roku 1873 a sú obľúbené dodnes, a to dokonca aj pôvodný model, ktorý nesie označenie "Levi Strauss Čo 's Original Riveted 501 range, with button fly", teda džínsy s cvočkami a rázporkom na gombíky. Pôvodná cena džínsov bola potom 1 americký dolár, s čím sa cena niektorých moderných džínsov nedá porovnať.Bruntálsko historik Petr Anderle sa domnieva, že Džínsový látku v druhej polovici devätnásteho storočia stretol Gustav Marburg, neskorší majiteľ najväčšej textilky v Bruntále. Zhotovil ju ale omylom, pretože porušil bežný technologický postup. Získal tak však veľmi hrubú látku, ktorú ale nemal ako upotrebiť. A pretože jej bolo veľa, rozhodol sa vziať ju na svetovú výstavu do Viedne roku 1876 a tam ju predať. Podľa dohadov ju tam kúpil americký obchodník, ktorý ju potom odviezol do mesta, kde pôsobil práve Levi Strauss.
NázovNázov džínsy, anglicky (blue) jeans, pochádza z francúzskeho označenia pre farbivo, ktoré sa na farbenie riflí používalo: bleu de Genesi, janovská modrá. Slovenský názov rifle vznikol podľa mena talianskej odevnej spoločnosti, ktorá džínsy v druhej polovici 20. storočia vyrábala. Dnes už zriedka používaný pojem "Texaský" je odvodený od texaských kovbojov, ktorí si tieto nohavice obľúbili okolo 1. svetovej vojny.
Džínsy a móda

Klasické rifle sa osvedčili ako oblečenie pre voľný čas. Nosia sa doteraz.

 
O com bude nabuduce rubrika? O...
 
 
 
  
pollcode.com free polls 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za anonymný komentár sa podpíšte nickom zo Stardollu ináč bude zmazaný!