nedeľa 7. apríla 2013

...Popular

Ahojte! Dnes sa budeme rozprávať o sukniach :D!

Sukňa - čo to je?

Sukňa,
zastaralo tiež suknica, je spodná časť odevov, ktorú v dnešnej dobe nosia v Európe Amerike prevažne ženy

Pôvod sukne
Pôvod sukne pravdepodobne siahá až k praveku, do prvej fázy života pračloveka kde toto oblečenie nebol ešte diferencované pre mužov alebo ženy. Ďalší výskyt sukne môžeme v historii nájsť aj u egyptských faraónov. Delia sa na:


•minisukňa:

Soubor:Miniskirt3.jpg

Čo je minisukňa?
Minisukňa je krátka sukňa, ktorú nosia prevažne ženy. Ako módny prvok sa široko začala používať v 60. rokoch 20. storočia.

O nej

Jej dĺžka je daná rozmerom tela, obvykle ide o veľkosť, ktorá býva kratšia ako vzdialenosť od kolien k pásu. Existujú rôzne strihy, farby a látky z ktorých môže byť vyrobená. K minisukňi sa môžu nosiť akákoľvek tričká i halenky, ako topánky sa môžu nosiť napríklad balerínky, dámske lodičky apod minisukne možné kombinovať s teniskami a inými športovo ladenými odevnými doplnkami - v chladných obdobiach sa môže jednať napríklad o dlhé pančuchy alebo o pančucháče doplnené vysokými topánkami.

Minisukna nie je vhodná na spoločenské akcie (napríklad do divadla a pod). Tam sa odporúčajú šaty.



kilt:



Kilt - Čo to je?

Kilt
je výhradne mužská súčasť škótskeho národného kroja (ženy, na výnimky, kilt nenosia) v podobe mužskej zavinovaciej skladanej suknice s farebným károm, ozdobnými strapcami a ozdobnou brošňou, najčastejšie vo forme zatváracieho špendlíka - tzv kiltpin. Existuje mnoho druhov kiltov, líšiacich sa najmä vzorom a tiež pôvodom. Okrem iných existujú ešte írske a welšské kilty.

Z čoho je
Kilt, "škótska sukňa", súčasť tradičného škótskeho mužského kroja, je zhotovená z vlnenej kockovanej látky nazývanej tartan, ktorej vzory veľmi často asociované s jednotlivými škótskymi rody - klany. Jedná sa o novodobú asociácii, pretože priraďovanie vzorov nemá historický podklad a začína sa objavovať až s nástupom škótskeho národného obrodenia v prvej polovici 19. storočia. Kilt je dominantnou súčasťou škótskeho kroje, ktorého ďalšie súčasťami spomínaný kiltpin, dlhé vlnené podkolienky (jednak jednofarebné, najčastejšie biele, jednak tartanové), sporran (vreckár na retiazke okolo pása) a sgin dubh - dýka, ktorá sa nosí zastrčená v pravej podkolenke . Tento základ býva doplňovaný jednak slávnostnom oblekom, ktorý nosia napr škótski gajdoši, prípadne slávnostnom civilným oblekom, tzv Bonnie Prince Charlie, ktorý sa skladá zo škótskeho krátkeho Frack s vestou, smokingové košele a motýliku, či neformálneho tweedového saká, biele košele a kravaty. Variantov je mnoho - od obyčajného svetra oblékaného ku kiltu, po napr saká typu Argyll, Montrose a pod.
Rôzne sukne zo Stardollu:



Z reálu:



Takže dúfam že sa Vám dnešný diel ...Popular páčil!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Za anonymný komentár sa podpíšte nickom zo Stardollu ináč bude zmazaný!